Bendis, Brian Michael

Često nagrađivani strip autor Brian Michael Bendis je jedan od najuspješnijih pisaca scenarista u svijetu američkog stripa. Rođen je 18. kolovoza 1967. godine u Clevelandu (Ohio, SAD). Zadnjih nekoliko godina, stripovi za koje je Brian napisao scenarije su među prvih pet najprodavanijih na američkim i nekim svjetskim top listama.
Bendis je jedan od glavnih tvoraca Marvelovog Ultimate univerzuma, linije stripova koji su posebno napravljeni za nove generacije stripoljubaca, a koje možemo pratiti i u domaćim strip magazinima. Od svog uspješnog početka pa do dana današnjeg, napisao je ama baš svaki broj Ultimate Spider-Mana. Također je pisao scenarije i za serijale Ultimate Fantastic Four, Ultimate X-men, Ultimate Marvel Team Up te mini serijal Ultimate Six. Pored Ultimate univerzuma, Brian je također odgovoran i za scenarije na Marvelovim serijalima kao što su New Avengers, Daredevil, House Of M, te The Pulse. Dugo vremena je pisao i za serijal Alias, te svoj vlastiti (više puta nominirani za prestižne nagrade) serijal Power.

Brian je osvojio pet prestižnih Eisner nagrada, ukljućujući i titulu Najboljeg pisca godine dva puta za redom. On je i tvorac Jinx-a, linije krimi stripova koje objavljuje Image Comics. Ova linija je iznjedrila grafičke novele Goldfish, Fire, Jinx, Torso i Total Sell Out. Brian također piše scenario za filmsku verziju Jinx-a za Universal Pictures sa Oskarovkom Charleze Theron.
Živi i radi u Portlandu (država Oregon, SAD) sa ženom Alisom, kćerkom Oliviom te psima Shroederom, Busterom i Luckyjem.

http://en.wikipedia.org/wiki/Brian_Michael_Bendis
http://www.jinxworld.com